Kar yağışının yeteri kadar olmaması nedeniyle sömestir tatiline de düşük doluluk oranıyla giren kayak merkezlerinden, Uludağ, Palandöken, Kartalkaya’da işletmeciler ve kayak eğitmenleri zor günler geçiriyor.
Ülke genelinde etkili olan kuraklık nedeniyle Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden olan Uludağ’da normalde aralıkta açılan sezonun henüz başlayamaması işletmeleri ve çalışanları endişelendiriyor.
Kent merkezine kara yoluyla 40 kilometre uzaklıkta bulunan ve teleferikle de ulaşılabilen Uludağ’da, yaklaşık 5 bin yatak kapasiteli otel ve tesis işletmecileri, karsız geçen yılbaşının ardından yarıyıl tatiline de kayak yapılacak durumda olmayan pistlerle giriyor.
Meteoroloji verilerine göre 18 santimetre kar ölçülen Uludağ’daki otellerin tatilin ilk haftasındaki doluluk oranının yüzde 30-35 seviyesinde olması bekleniyor.
Ziyaretçilerin yeteri kadar kar yağışının olmaması nedeniyle rezervasyonlarını iptal etmesi veya ertelemesi bölge istihdamını da olumsuz etkiliyor.
Ekmeğini pistlerden çıkaran kayak eğitmenleri de sezona başlayamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
“38 yıldır böylesini görmedim”
Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı Halit Ergül, son 42 yılın en durgun dönemini yaşadıklarını, kar yağmadığından dolayı Kartalkaya’da yalnızca yapay kar üretilen pistlerde turistler kayak yapabildiğini belirterek şunları söyledi:
” Kartalkaya’ya çok çok az kar yağdı. Kartalkaya benim bildiğim son 42 yılın en kötü sezonunu yaşıyor. 25 pist olan yerde 10-12 tane pist açık. Bu yıl pistlerde birleşmişti. Otelin bir tarafından kar yapma makineleri ile yaptığımız kayak alanı var, orada da beklediğimiz ilgili göremiyoruz.”
Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta aralık ayının ilk haftasındaki kar yağışıyla umutlandıklarını ancak ilerleyen günlerde yağış olmadığını söyledi.
Yaklaşık 1,5 aydır kayak sezonuna başlayamadıklarını vurgulayan Usta, şöyle konuştu:
“Karın yağmaması bizim için büyük bir kayıp. Kayak eğitmenleri olarak da mağduriyet yaşıyoruz. Şu an Erzurum’da suni karlandırma var. Orada yeteri kadar kar yok ama eğitmenlerimiz kısıtlı da olsa çalışabiliyor. En erken kar Uludağ ve Sarıkamış’a düşer, en geç de buradan kalkardı.”
Usta, ülkenin genelinde kayak merkezlerinde durumun sıkıntılı olduğunu vurgulayarak, “Ben 38 yıldır buradayım. Bu tarihe kadar böyle bir karsızlık görmedim. İlk kez böylesini görüyorum, 1,5 ay geriden geliyoruz. Yaşamadığımız bir şeyi yaşıyoruz” dedi.
Usta, normal sezonda Uludağ’da geceleyen misafirlerin dışında özellikle İstanbul ve çevre illerden günübirlik gelenlerin de bölgeye ciddi katkı sağladığını anımsatarak, bu yıl onların da yokluğunu hissettiklerini anlattı.
Kartopu oynayacak kadar
Uludağ’daki oteller en verimli dönemi yaşamaları gerekirken kuraklık nedeniyle sezonu açamadıklarını belirterek, “Sömestir dönemi okulların tatil olmasıyla Uludağ’da patlama olurdu ancak bu sene biraz bu mevsimlerin değişmesi, kuraklığın da gündeme gelmesiyle kar durumumuz zayıf.
Kar topu oynayacak kadar bir kar var bölgede ama önceki yıllara nazaran kayak yapmaya çok elverişli değil.”
BAZI PİSTLERDE DURUM
ILGAZ DAĞI:
Kastamonu-Çankırı sınırındaki İlgaz Dağı’nda yarıyıl tatiline gerilen bugünlerde 3 santimetre civarında kar kalınlığı bulunuyor ancak bu, kayak için yeterli olmuyor. Kayak yapmak için İlgaz’a gelenler umduğunu bulamazken, kızaklarıyla gelenler ise kayak pistinden kayarak keyifli vakit geçiriyor.
ERZİNCAN:
Kışın sert yaşandığı kentlerden biri olan Erzincan’daki Ergan Dağı Kayak Merkezinde bu sene yeterli kar olmadığı için sezon henüz açılamadı. Şehir merkezine 12 kilometre mesafede, Munzur sıradağlarının eteklerinde bulunan 2 bin 970 metre yüksekliğindeki kayak merkezinde uzunlukları 1363 ila 2 bin 500 metre arasında değişen ve farklı zorluk derecesine sahip 6 pist bulunuyor.
MUŞ:
Muş’taki kayak sporcuları, bu yıl kayak merkezine yeterli karın yağmaması nedeniyle 2 bin 645 rakımlı Kurtik Dağı’nda antrenman yaptı. Sporcular, Türkiye Dağcılık Federasyon unca yarın Rize’de düzenlenecek Dağ Kayağı Türkiye Şampiyonası ve diğer yarışmalarda madalya kazanmayı hedefliyor.
GÜMÜŞHANE:
Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Gümüşkayak Kayak Tesisleri de kuraklıktan nasibini aldı. Son 35 yılın en yağışsız sezonunu geçiren kayak merkezinde sömestr öncesi rezervasyonlar yüzde 50 oranında düştü.